
- BISZKOPT KOKOSOWY
- 6 białek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 20 dag kokosu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- BISZKOPT MAKOWY
- 1 szklanka cukru kryształu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kawy zmielonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka sparzonego i zmielonego maku
- 5 jajek
- BISZKOPT ORZECHOWY
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru kryształu
- 15 dag orzechów mielonych
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- MASA
- 1/2 litra mleka
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1,5 kostki masła
- 2 łyżki kakao
- sok z 1 cytryny
| Przepis na biszkopt kokosowy: | Białka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kokos, lekko wymieszać i upiec w tortownicy. Piec 45 minut - 180 stopni C. | |
|---|---|---|
| Przepis na biszkopt makowy: | Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, kakao, kawę, mąkę z proszkiem do pieczenia, mak. Delikatnie wymieszać i upiec w tortownicy. Piec 45 minut - 180 stopni C. | |
| Przepis na biszkopt orzechowy: | Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy. Lekko wymieszać i upiec w tortownicy. Piec 45 minut - 180 stopni C. | |
| Przepis na masę: | Część mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać budyń z żółtkami. Na gotujące mleko wlać budyń z żółtkami i gotować ciągle mieszając. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzony budyń. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kakao. | |
| Składanie tortu: | Z każdego biszkoptu wykroić 3 krążki różnej wielkości. I krążek makowy duży - orzechowy średni - kokosowy mały. Masa ciemna na brzegi, jasna na wierzch. II krążek orzechowy duży - kokosowy średni - makowy mały. Masa jasna na brzegi, ciemna na wierzch. III krążek kokosowy duży - makowy średni - orzechowy mały. Masa ciemna na brzegi, jasna na wierzch. Całość oblać polewą i udekorować. Boki obsypać kokosem lub orzechami. | |

Najlepszy tort jaki jadłam:)
OdpowiedzUsuń