wtorek, 13 kwietnia 2010

Gotujmy smacznie


  • BISZKOPT KOKOSOWY
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 20 dag kokosu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT MAKOWY
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy zmielonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka sparzonego i zmielonego maku
  • 5 jajek
  • BISZKOPT ORZECHOWY
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 15 dag orzechów mielonych
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA
  • 1/2 litra mleka
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1,5 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • sok z 1 cytryny
Przepis na biszkopt kokosowy: Białka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kokos, lekko wymieszać i upiec w tortownicy. Piec 45 minut - 180 stopni C.
Przepis na biszkopt makowy: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, kakao, kawę, mąkę z proszkiem do pieczenia, mak. Delikatnie wymieszać i upiec w tortownicy. Piec 45 minut - 180 stopni C.
Przepis na biszkopt orzechowy: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy. Lekko wymieszać i upiec w tortownicy. Piec 45 minut - 180 stopni C.
Przepis na masę: Część mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać budyń z żółtkami. Na gotujące mleko wlać budyń z żółtkami i gotować ciągle mieszając.

Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzony budyń. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kakao.
Składanie tortu: Z każdego biszkoptu wykroić 3 krążki różnej wielkości.

I krążek makowy duży - orzechowy średni - kokosowy mały. Masa ciemna na brzegi, jasna na wierzch.

II krążek orzechowy duży - kokosowy średni - makowy mały. Masa jasna na brzegi, ciemna na wierzch.

III krążek kokosowy duży - makowy średni - orzechowy mały. Masa ciemna na brzegi, jasna na wierzch.

Całość oblać polewą i udekorować. Boki obsypać kokosem lub orzechami.

1 komentarz: